25-jarig jubileum

CONGRES VERKENNING VAN DE TOEKOMST

In 2019 vierde Goede Doelen Nederland haar 25-jarige jubileum! Al 25 jaar zijn we dé brancheorganisatie van goede doelen: het aanspreekpunt namens, voor én over goede doelen in Nederland. En een actieve vereniging waar leden graag komen, het belang van samenwerking voelen, invloed hebben en inspiratie opdoen.

Deze mijlpaal hebben we, samen met onze leden, samenwerkingspartners, leveranciers en medewerkers op 1 november gevierd in Amsterdam met een jubileumcongres ‘Verkenning van de Toekomst’. Met een afwisselend programma en inspirerende sprekers hebben we teruggekeken op 25 jaar Goede Doelen Nederland en de ontwikkelingen in de sector. Maar we hebben vooral de uitdagingen van de toekomst verkend. 

Opening door Alexander Rinnooy Kan
Alexander Rinnooy Kan gaf de boodschap mee dat goede doelen zouden in de toekomst nog meer moeten samenwerken. Rinnooy Kan roemde de lange traditie van goede doelen in Nederland. ‘We zijn een van de eerste landen met goede doelen. De goededoelensector is de afgelopen jaren enorm gegroeid in betekenis, omvang, aanzien, impact en in publiekelijke waardering’. Maar volgens de hoogleraar neemt met die omvang ook de kwetsbaarheid van de sector toe. ‘Een succesvol verleden vraagt om een succesvol vervolg.’ Rinnooy Kan roept goede doelen daarom op om in de toekomst vooral sterk te blijven samenwerken, bijvoorbeeld in het positioneren van de sector naar de overheid.

Terugblik 25 jaar Goede Doelen Nederland

Goede Doelen Lezing door Bas Haring 
Tijdens het congres werd ook de eerste Goede Doelen Lezing gelanceerd, een nieuw initiatief van Goede Doelen Nederland. Filosoof Bas Haring gaf de aftrap. Hij gaf zijn visie op de rol van ‘goed doen’ in de samenleving. Haring maakte duidelijk dat we als mens geneigd zijn om in trends te denken en ervan uitgaan dat dingen veranderen als het om de toekomst gaat. ‘Maar dat is niet altijd juist. Veranderingen zijn niet altijd lineair, het zijn eerder schommelingen.’ Het is volgens de filosoof daarom slimmer om uit te gaan van zaken die voorlopig niet zullen veranderen. ‘Hou vast aan wat hetzelfde blijft, als het om de toekomst gaat.’ Zo ziet Haring het bestaansrecht van goede doelen de komende jaren niet veranderen. ‘De mens is altruïstisch, dat zit zo diep in ons.’

Elk jaar nodigt Goede Doelen Nederland een inspirerende spreker uit om in de vorm van een Goede Doelen Lezing een visie te geven op de rol van ‘goed doen’ in onze samenleving. De lezingen zijn prikkelend en visionair, inspireren en dragen bij aan het debat over de maatschappelijke waarde van goede doelen. Klik hier voor de volledige lezing van Bas Haring. 

Gastcollege over AI door Jim Stolze
Artificial Intelligence-expert (AI) Jim Stolze onderzocht de kansen van kunstmatige intelligentie voor goede doelen. De meeste organisaties houden zich volgens de expert nu nog vooral bezig met digitale transformatie, maar voor de toekomst gaat het om (digitaal) inzicht. Voor zulke inzichten zijn data scientists nodig. Dit zijn schapen met vijf poten. Ze weten wat statistiek is, snappen wat programmeren is, praten in programmeertaal Python, kunnen dingen op een begrijpelijke manier uitleggen en wegen ethische aspecten mee. Ook werden door verschillende goede doelen voorbeelden gegeven hoe AI in de praktijk wordt ingezet.  

AI is de eerste geselecteerde technologie binnen het programma programma 'Verkenning van de Toekomst’. Uitgebreide informatie over dit programma, lees je in onze e-zine Verkenning van de Toekomst.

Ons jubileumcongres werd mede mogelijk gemaakt door onze sponsors: ABNAMRO, Beeldr, Boorsma Werkgevers Adviseurs, Faber Exposize, Kentaa, Lyreco en PostNL.

SPREKERS

Alexander Rinnooy Kan Hoogleraar Economie en Bedrijfskunde UvA, tot voor kort lid Eerste Kamer voor D66, oud-voorzitter SER en als juryvoorzitter betrokken geweest bij de Transparant Prijs.
Bas Haring Hoogleraar Publiek begrip van wetenschap Universiteit Leiden, filosoof, schrijver en winnaar van de Duidelijketaalprijs 2016.
Jim Stolze

Expert AI, schrijver, haalde TEDx naar Nederland en ontving als dagvoorzitter Barack Obama op AFAS live

(mede mogelijk gemaakt door onze partner ABNAMRO)

Kim Coppes Ervaren dagvoorzitter en debatleider, oprichter en docent van ‘Leren Modereren’.

MUZIEK

Loek Dikker Pianist en componist voor symfonieorkesten, toneel, dans en films. Kreeg een Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre. Bekend van zijn jazzformatie ‘Het Waterland Ensemble’.

Loek Dikker treedt op met zijn Waterland Trio, met Jules Monen aan het slagwerk en Jacko Schoonderwoerd op contrabas.

David Kuijken Student klassiek slagwerk Conservatorium Amsterdam, verovert de wereld met marimba, wordt ondersteund door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Stel een vraag

Paulien Trapman

relatiebeheerder leden
020 - 422 99 77
Email
Bekijk ook
Bijeenkomsten Archief
Gerelateerd Nieuws

25 jaar Goede Doelen Nederland: ‘goede...

Goede doelen zouden in de toekomst nog meer moe

Alexander Rinnooy Kan op ons jubileumcongres

Op 1 november opent Alexander Rinnooy Kan ons j

Jim Stolze over de uitdagingen van AI

Op het jubileumcongres 1 november van Goede Doe

Gerelateerde Ledenberichten

Programma Verkenning van de Toekomst

De samenleving verandert snel door de digitale

Doe mee aan het Innovate for Good platform

Onderdeel van het programma ‘Verkenning van de