Vrijwilligersmanagement

Goede doelen staan voor idealen die door zeer veel mensen worden gedeeld. Deze mensen willen geld, kennis, netwerken of tijd inzetten om samen met het goede doel maatschappelijke problemen op te lossen. Honderdduizenden vrijwilligers en collectanten zetten zich jaarlijks in voor een goed doel. Voor goede doelen zijn ze onmisbaar.

In Nederland besteedt 50% (CBS, 2012) van de bevolking tijd aan vrijwilligerswerk. Uit het tweejaarlijks onderzoek Geven in Nederland 2015 blijkt dat in 2014, 37% van de Nederlanders minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk deed voor een maatschappelijke organisatie.

Goede Doelen Nederland vindt het belangrijk dat vrijwilligers zo weinig mogelijk belemmeringen ondervinden bij hun werkzaamheden en dat goede doelen voldoende mogelijkheden hebben om burgers te vragen zich als vrijwilliger in te zetten. Wij werken hierin samen met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en Stichting Collecteplan.

PLATFORMBIJEENKOMSTEN 
Twee maal per jaar zijn er platformbijeenkomsten. Hier komen onderwerpen aan de orde die managers van vrijwilligers en medewerkers op dit vakgebied helpen in hun vak. Er komen sprekers aan het woord met specifieke kennis of een speciale benadering. Deelnemers aan de bijeenkomst gaan meestal ook zelf aan de slag om tastbare en direct bruikbare kennis en ideeën op te doen. Onderwerpen die eerder werden behandeld zijn: ‘De Superpromoter’, ‘Innoveren, hoe doe je dat?’, ‘Binden, boeien en belonen’, ‘De flexibele versus de structurele vrijwilliger’ of ‘Hoe manage je vrijwillige energie’. De eerstvolgende platformbijeenkomst staat gepland voor november.

GRATIS VACATURE PLAATSEN 
Via Goede Doelen Nederland kan je gratis vacatures plaatsen, ook voor vrijwilligerswerk. De vacaturebank genereert één openbaar overzicht van vacatures bij leden en niet-leden. Bezoekers van de site kunnen kiezen voor een overzicht van alle vacatures of van alleen de betaalde of alleen de onbetaalde functies. 
Vacatures kan je aanmelden via deze link. Niet-leden kunnen tegen betaling een vacature plaatsen via deze link.

KENNISGROEP VRIJWILLIGERSMANAGEMENT
Er is een Kennisgroep Vrijwilligersmanagement die tot taak heeft de ontwikkelingen op het vakgebied te volgen en aan te kaarten. Zo worden relevante onderwerpen bespreekbaar gemaakt en kennis en deskundigheid vergroot. Daarvoor organiseert de kennisgroep twee maal per jaar een platformbijeenkomst. De zeven leden van de groep zorgen ervoor dat er interessante sprekers uitgenodigd worden en de deelnemers aan de bijeenkomsten met praktische kennis naar huis gaan.

SAMENWERKING
Goede Doelen Nederland gaat samenwerken met NOV, de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, om de leden nog beter van informatie te kunnen voorzien en hen up to date te houden over interessante bijeenkomsten en ontwikkelingen.

Stel een vraag

Paulien Trapman

relatiebeheerder leden
020 - 422 99 77
Email
Documenten
  • Alleen leden Voorbeeldcontract vrijwilligers (Vogelbescherming)
Bekijk ook
Externe links
Klap menu uit
Gerelateerd Nieuws

Maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding...

Per 1 januari 2021 mogen goede doelen een onbel

Gerelateerde Ledenberichten

Seminar 'De kracht van de community voor...

ABN AMRO MeesPierson Instituten & Charitas