Omnummerservice korte rekeningnummers

Vanaf 1 februari 2014 zijn de oude bankrekeningnummers vervangen door IBAN, een rekeningnummer met 18 karakters. Daarmee zouden ook de vertrouwde korte rekeningnummers (zoals 555 of 999) komen te vervallen. De kracht van de korte rekeningnummers is dat deze vertrouwd en eenvoudig te onthouden zijn. De introductie van IBAN zou deze mogelijkheid wegnemen. Goede Doelen Nederland is samen met de banken op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Vanaf 1 februari 2014 worden korte nummers van goededoelenorganisaties in de internetbankieromgeving automatisch omgenummerd naar een IBAN.

OPLOSSING: OMNUMMERSERVICE
Na intensief overleg van Goede Doelen Nederland met de zeven grootste banken (ABN AMRO, ING, RABO, SNS, Triodos Bank, Van Lanschot en Knab bank) afspraken gemaakt over automatische omnummering van korte rekeningnummers in de internetbankieromgeving van deze banken tot 1 februari 2016. Met de banken is afgesproken dat deze oplossing niet alleen geldt voor leden, maar ook geldt voor actienummers van andere goede doelen, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

OMNUMMERSERVICE IN DE PRAKTIJK 
Voor een aantal in onderling overleg bepaalde korte rekeningnummers maken banken het bij internetbankieren mogelijk dat consumenten bij het invoeren van de betaalopdracht een kort rekeningnummer (bijvoorbeeld 555), kunnen intoetsen én dat dit nummer vervolgens automatisch omgenummerd wordt naar het juiste IBAN. NB dus niet voor andere betaalkanalen (zoals mobiel bankieren) 

NA 1 FEBRUARI 2016
Om de omnummerservice te mogen toepassen heeft de Minister van Financiën in Europa een 'waiver' aangevraagd. Deze waiver liep tot 1 februari 2016. Dit was in eerste instantie ook de looptijd van de omnummerservice. We zijn met de Betaalvereniging en banken in gesprek gegaan over een alternatief voor de automatische omnummering. In afwachting daarvan is de automatische omnummering verlengd tot 1 januari 2017.

NA 1 JANUARI 2017
Op verzoek van Goede Doelen Nederland hebben de banken toegezegd de automatische omnummering ook na 1 januari 2017 te zullen handhaven zolang de toezichthouder (De Nederlandsche Bank) daar geen bezwaar tegen maakt. De Nederlandsche Bank heeft aangegeven minimaal een jaar van te voren te zullen waarschuwen als de omnummering naar het oordeel van de Nederlandsche Bank moet worden beëindigd.

Stel een vraag

Margreet Plug

directeur Goede Doelen Nederland/Nederland Filantropieland
06-52 34 50 48
Email