Innovatie in betalingsverkeer

De wereld van betalingsverkeer is enorm in ontwikkeling. De behoeften van donateurs veranderen sterk en nieuwe technologieën bieden kansen voor nieuwe betaaltoepassingen.

Er zijn diverse ontwikkelingen die wij op de voet volgen.

BankID

BankID Zweden is ontwikkeld door Zweedse banken om te gebruiken voor onder andere digitale identificaties, transacties en het ondertekenen van documenten. Personen met een Zweeds persoonsnummer (Zweeds nationaal identificatienummer) kunnen hun bank-id gebruiken voor digitale identificatie, maar ook transacties en documenten ondertekenen. De identiteit van de klant wordt gegarandeerd door de bank die de BankID afgeeft. Bovendien is BankID volgens de Zweedse wetgeving en binnen de Europese Unie een geavanceerde handtekening. Dit betekent dat een handtekening gemaakt met een BankID juridisch bindend is. BankID is beschikbaar op smartcard, soft-certificaat, mobiele telefoons en tablets.

PSD2

PSD2 is een nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer. PSD2 is de geactualiseerde versie van de Payment Services Directive (2007). Dit is de Europese richtlijn voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. De belangrijkste vernieuwing van PSD2 is dat de rekeninghouder gebruik kan maken van nieuwe betaal- en informatiediensten. Daartoe krijgt de rekeninghouder het recht om nieuwe partijen toegang te geven tot de betaalrekening bij zijn bank. Als de rekeninghouder hiervoor toestemming geeft, is de bank verplicht om mee te werken. Zo kunnen de nieuwe, derde partijen op verzoek van de klant een betaling starten (betaalinitiatiedienstverlening). Ook kunnen zij de klant een overzicht geven van zijn betaalrekening(en) bij zijn bank(en) (rekeninginformatiedienstverlening).

Het doel van PSD2 is meer concurrentie, meer innovatie, een betere consumentenbescherming en meer veiligheid in het Europese betalingsverkeer. PSD2 maakt nieuwe diensten mogelijk.

Blockchain

Blockchain-technologie is een gedistribueerde database die een lijst bijhoudt van data die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen. Een van de voordelen van Blockchain is dat het onhandige papieren contracten en documentatie kan vervangen door veilige en slimme elektronische documenten. Dat kan veel processen efficiënter maken. Blockchain kan grote gevolgen hebben voor de bestaande infrastructuur voor het betalingsverkeer.

Doorontwikkeling iDeal

Bijvoorbeeld de iDEAL QR-app. Hiermee kan een mobiele iDEAL-betaling vanaf scherm, drukwerk of brief worden opgestart. De veilige iDEAL QR-app voor smartphones of tablets scant de iDEAL QR-code, herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden. Daarna worden de details van de iDEAL-betaling getoond.

Is de digitale euro in aantocht?

Mensen betalen steeds vaker digitaal, met bankpas, mobiele telefoon of QR-code. In Nederland is nog maar 1 op de 5 betalingen contant. Inmiddels zijn de Europese Centrale Banken aan het kijken digitale euro wellicht een belangrijke aanvulling zijn op de manieren van betalen die reeds bestaan. De verwachting is niet dat de digitale euro de huidige betaalmethoden zal vervangen. Op dit moment is het projectteam ‘digitale euro’ van de Europese Centrale Bank bezig met de
eventuele invoering van de digitale euro in het jaar 2026. Dit project bevindt zich nog in de begin (onderzoeks-)fase, maar we zullen het (blijven) volgen. Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.