Over Socutera

Veelgestelde vragen over Socutera

Wat is Socutera?

Socutera is een dienst van Goede Doelen Nederland. Via Socutera kunnen goede doelen tegen minimale kosten hun idealen delen met een miljoenenpubliek, met tv-spots op NPO 1, 2 en 3. De NOS stelt Socutera hiervoor per jaar minimaal 6,5 uur zendtijd beschikbaar. Socutera maakt zelf geen spots, deze worden aangeleverd door het goede doel zelf.

Wat betekent Socutera?

Socutera staat voor SOciale en CUlturele TElevsie en RAdio. Al sinds 1964 zijn er televisie-uitzendingen van Socutera op tv. Radiospots zijn pas in 2022 voor het eerst uitgezonden, in de vorm van een pilot (proef). Op dit moment biedt Socutera alleen tv-zendtijd.

Wie mag uitzenden bij Socutera?

Alle CBF-Erkende goede doelen in Nederland komen in aanmerking voor de uitzendtijd die Socutera ter beschikking stelt. Ben je lid van Goede Doelen Nederland, dan krijg je voorrang op zendtijd en geldt een extra gunstig tarief (NB: de ledenkorting/voorwaarden gelden niet voor 'branchegenoten').

Hoe werkt de verdeling van Socutera zendtijd?

Jaarlijks, rond half september/begin oktober, is er een startmoment waarop goede doelen zendtijd kunnen reserveren voor het jaar erop. Goede doelen die zijn aangesloten bij Stichting Collecteplan (SCP) hebben ca. een maand voorrang op het reserveren van de week waarin zij collecteren volgens het landelijk SCP/CBF-collecterooster. Daarna hebben onze leden voorrang, en zij krijgen bovendien ledenkorting. Erkende goede doelen die niet lid zijn, kunnen als laatste zendtijd reserveren.

Hoe vaak zendt Socutera uit?

Socutera zendt wekelijks gemiddeld 11 keer uit op NPO 1, 2 en 3, met vijf vaste tv-uitzendingen (90 tot 95 seconden) en gemiddeld zes korte spots (20 tot 30 seconden) op variabele momenten. De uitzenddagen en -tijden zijn altijd onder voorbehoud. NPO heeft het recht om wijzigingen aan te brengen op basis van het programmerings- en zenderprofileringsbeleid. Socutera geeft een week voor uitzending, de exacte uitzendmomenten door.

Wat kost uitzenden bij Socutera?

Via Socutera uitzenden bij de NPO is één van de voordeligste manieren om een miljoenenpubliek te bereiken. Je bespaart ruim 50% ten opzichte van een spot in een Ster-blok. In 2020 was de besparing t.o.v. reguliere inkoopkosten (Ster) maar liefst 66%. Bekijk de tarieven.

Is Socutera alleen op tv te zien?

De spot van het goede doel dat die week uitzendt, is behalve op tv ook te zien op het Socutera YouTube-kanaal, www.socutera.nl, www.goededoelen.nl, LinkedIn en Twitter.

Hoe kan ik zendtijd aanvragen bij Socutera?

Er zijn nog twee uitzendweken beschikbaar voor 2023. Zendtijd voor 2024 kun je rond eind september/begin oktober 2023 aanvragen (meer informatie volgt t.z.t). Bekijk de uitzendmogelijkheden of neem contact op voor meer informatie.

Waar vind ik oude uitzendingen van Socutera?

Socutera-spots van 2019 en later kun je terugzien op het Socutera YouTube-kanaal. Voor Socutera-beeldmateriaal van vóór 2019 kun je terecht bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG) in Hilversum, dat het audiovisuele archief van de publieke omroep beheert. Je kunt zelf de online mediacollectie doorzoeken of contact met het instituut opnemen via info@beeldengeluid.nl of 035- 677 55 55.