Voorwaarden lidmaatschap

Er zijn voorwaarden aan het lidmaatschap verbonden. 

ALGEMENE VOORWAARDEN

  • je organisatie is in het bezit van de Erkenning of
  • je organisatie heeft de ‘verklaring aspirant-lidmaatschap Goede Doelen Nederland’ ondertekend 
  • is in Nederland gevestigd

CODES EN RICHTLIJNEN
Leden van Goede Doelen Nederland worden geacht de volgende codes en richtlijnen na te leven. Onze leden zijn hierop aanspreekbaar. De codes en richtlijnen vind je onder het kopje 'documenten'op deze pagina.

  • Regeling beloning directeuren van goededoelenorganisaties: voor deze richtlijn geldt ‘pas toe’ (opgenomen in Erkenningsregeling)
  • Code Postfilter: in geval van direct mail (ongevraagd) maken leden verplicht en gratis gebruik van het zogenaamde Postfilter. Deze code is onderdeel van de Reclamecode.
  • Code Telemarketing: is van toepassing op telefoongesprekken tussen telemarketeer en consumenten, waarbij consumenten met een Nederlands telefoonnummer worden benaderd. Deze code is onderdeel van de Reclamecode
  • De handreiking ‘Hoe te komen tot verantwoorde fondsenwerving’ geeft een overzicht van de relevante wet- en regelgeving en biedt een organisatie handvatten om het eigen kader te bepalen.
  • Handreiking Financieel Beheer: deze handreiking is bedoeld als hulpmiddel voor goededoelenorganisaties om te komen tot een verantwoord financieel beheer.
  • Gedragscode wervingsrooster: om de werving huis-aan-huis verantwoord te laten verlopen werken erkende goede doelen en de wervingsbureaus met een Wervingsrooster en een gedragscode.

ERKENNING GOEDE DOELEN
In het bezit zijn van een Erkenning is voorwaarde voor het lidmaatschap van Goede Doelen Nederland. Bij CBF – Toezicht op Goeddoen kan de Erkenning Goede Doelen worden aangevraagd. Per 1 januari 2016 heeft deze Erkenning bestaande keurmerken vervangen, waaronder het CBF-Keur (Keurmerk, Verklaring van geen Bezwaar en het Certificaat voor kleine goede doelen). Het verkrijgen van de Erkenning kan enkele maanden in beslag nemen.

Het is mogelijk aspirant-lid te worden van Goede Doelen Nederland, als je nog niet in het bezit bent van een Erkenning. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden staan vermeld in deze verklaring. Bij aanmelding voor het lidmaatschap dient deze verklaring ondertekend bijgevoegd te worden.

Als de organisatie voldoet aan deze voorwaarden én de aanvraag voor het lidmaatschap is geaccordeerd door het bestuur van Goede Doelen Nederland, kan de organisatie een jaar aspirant-lid worden. Zodra de organisatie door de toezichthouder is erkend, kan het lidmaatschap omgezet worden in een regulier lidmaatschap of het (aspirant)-lidmaatschap worden verlengd. Mocht jouw organisatie niet erkend worden, eindigt het aspirant-lidmaatschap van rechtswege.

 

Versterk jezelf, je organisatie en de sector!

Word lid

Lees meer