Schenken en nalaten

Veel mensen willen ook na hun overlijden iets betekenen voor de samenleving en hun idealen voortzetten. Zij kunnen dan besluiten om (een deel van) hun erfenis na te laten aan een goed doel. Goede Doelen Nederland staat op het volgende standpunt:  

  • Het opnemen van een goed doel in een testament, als erfgenaam of legataris, is de beslissing van de erflater. 
  • Nalaten gaat altijd via een testament, dus via een notaris. De notaris legt de ‘wil’ van iemand vast en beoordeelt of iemand in staat is zijn wil te verklaren. De zorgvuldigheid van het proces wordt geborgd door de notaris.
  • Goede doelen zijn bij dat proces niet betrokken. Zij weten vaak niet eens dat zij als erfgenaam of legataris in een testament zijn opgenomen en worden verrast op het moment van de uitvoering van de wilsverklaring.
  • Goede doelen kunnen inspelen op de toenemende bereidheid van mensen om na te laten aan een goed doel. Zij moeten dat wel zorgvuldig doen. Binnen de sector is hiervoor een richtlijn ontwikkeld. 
  • Goede doelen doen dat door het, op gepaste wijze, geven van informatie en voorlichting over de mogelijkheden die er zijn. Dat doen goede doelen in hun relatie met donateurs en dat doet Goede Doelen Nederland in de samenwerking met notarissen en estateplanners.

Goede Doelen Nederland werkt samen met diverse notaris-koepels en de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). Met deze laatste heeft Goede Doelen Nederland bijvoorbeeld een richtlijn ontwikkeld om nalatenschappen, waarin goede doelen zijn opgenomen, transparant en respectvol af te wikkelen. Ook geeft Goede Doelen Nederland de Goede Doelen Gids uit met informatie over de mogelijkheden van schenken en nalaten aan goede doelen.

Voor het standpunt van Goede Doelen Nederland over de Code Nalaten van NLFL klik hier.

Stel een vraag

Kyra van der Meulen

hoofd communicatie
06 - 52 38 21 48
Email
Documenten
Bekijk ook
Gerelateerd Nieuws

Reactie Goede Doelen Nederland op artikel...

Op 26 maart publiceerde de Telegraaf een

Sector flink in het geweer tegen...

Goede Doelen Nederland is, samen met de andere

Gerelateerde Ledenberichten

Nieuwe aanpassing formulier periodieke...

Op 8 november berichtten wij dat het formulier