Negatieve spaarrente

Goede Doelen Nederland volgt de ontwikkelingen rondom de mogelijke negatieve spaarrente op de voet. Wij vinden het, mogelijk in rekening brengen van een negatieve rente aan goede doelen, een ongewenste ontwikkeling.
 
Hoe banken zich opstellen richting een goed doel, is aan een individuele bank zelf en kan per bank verschillen. Goede Doelen Nederland dringt er op aan dat banken in de klantrelatie met goede doelen oog zullen hebben voor hun belangrijke maatschappelijke functie in de samenleving. 

Goede doelen werken elke dag hard aan het realiseren van veel verschillende maatschappelijke doelen. Hiervoor doen zij een beroep op de steun van het publiek. Goede doelen besteden en beheren het geld dat zij ontvangen van hun donateurs verantwoord en zorgvuldig. Zij zijn zich er van bewust dat donateurs verwachten dat zij het ontvangen geld snel en efficiënt besteden. 
Vaak zit er wel enige tijd tussen het binnenkomen van het geld en de besteding daarvan. Bij verschillende goede doelen gaat het bijvoorbeeld om langjarige projecten of onderzoek waarvoor een gedegen financiële planning en opneembare tegoeden nodig zijn. Het is niet ongebruikelijk dat goede doelen daarvoor een spaartegoed opbouwen. 

Banken geven in het algemeen aan niet uit te sluiten dat zij aan klanten een negatieve rente moeten gaan berekenen, omdat zij hier zelf ook mee geconfronteerd worden door de Europese Centrale Bank (ECB). 

Stel een vraag

Kyra van der Meulen

senior communicatieadviseur / persvoorlichter
06 - 52 38 21 48
Email