Negatieve spaarrente

Goede Doelen Nederland volgt de ontwikkelingen rondom de negatieve spaarrente op de voet. Wij vinden het in rekening brengen van een negatieve rente aan goede doelen, een ongewenste ontwikkeling.

Een paar jaar geleden was negatieve spaarrente ondenkbaar. Nu is dat bij verschillende banken een feit geworden. Door de lage rente in Europa en de boeterente die banken moeten betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB), zien banken zich genoodzaakt om negatieve spaarrente in rekening te brengen bij al haar klanten. Ook goede doelen ontkomen hier kennelijk niet aan en moeten dus rente gaan betalen over een deel van de spaartegoeden. Wij vinden dit een zeer onwenselijke ontwikkeling omdat goede doelen het gedoneerde geld willen besteden aan het maatschappelijke doel waar het voor gegeven is. De gevolgen hebben overigens niet alleen grote impact op goede doelen, maar ook op andere sectoren zoals zorginstellingen of gemeenten. Hoe een bank zich opstelt naar een individueel goed doel, is aan de bank zelf. Het zou mooi zijn als een bank oog heeft voor de bijzondere positie van goede doelen.  

Spaartegoeden bij goede doelen
Goede doelen werken elke dag hard aan het realiseren van maatschappelijke doelen en doen hiervoor een beroep op de steun van het publiek. Met het geld dat zij ontvangen gaan ze heel zorgvuldig om. Zij besteden en beheren dit verantwoord. Er zit vaak enige tijd tussen het binnenkomen van geld en de besteding ervan. Bijvoorbeeld omdat het gaat om langjarige projecten of onderzoek waarvoor een gedegen financiële planning en opneembare tegoeden nodig zijn. Ook zijn er organisaties die grote bedragen direct beschikbaar moeten hebben om aankopen te kunnen doen (cultuurorganisaties) of om snel hulp te kunnen bieden bij rampen (hulporganisaties). Het is daarom niet ongebruikelijk dat goede doelen daarvoor een opvraagbaar tegoed opbouwen. Goede Doelen Nederland verkent met haar leden de alternatieven om het betalen van negatieve rente te voorkomen, zoals vanzelfsprekend het spreiden van tegoeden over meerdere banken.  

Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland over de negatieve spaarrente:
‘Ook goede doelen ontkomen hier kennelijk niet aan en moeten dus rente gaan betalen over een deel van de spaartegoeden. Helaas want wij vinden dit een zeer onwenselijke ontwikkeling omdat goede doelen het gedoneerde geld willen besteden aan het maatschappelijke doel waar het voor gegeven is. Het heeft overigens niet alleen grote impact op goede doelen, maar ook op andere sectoren zoals zorginstellingen of gemeenten. Maar het zou mooi zijn als een bank oog heeft voor de bijzondere positie van goede doelen'.  

Goede doelen gaan heel zorgvuldig om met het geld dat zij ontvangen van donateurs. Het is niet ongebruikelijk om een tegoed op te bouwen. Er zit vaak enige tijd tussen het binnenkomen van geld en de besteding ervan zoals bij langjarige projecten of onderzoek. Ook zijn er organisaties die grote bedragen direct beschikbaar moeten hebben om bijvoorbeeld snel hulp te kunnen bieden bij een ramp’, aldus Margreet Plug.

Wij verkennen met onze leden alternatieven om het betalen van negatieve rente te voorkomen, zoals vanzelfsprekend het spreiden van tegoeden over meerdere banken’, zegt Margreet Plug.

Stel een vraag

Kyra van der Meulen

senior communicatieadviseur / persvoorlichter
06 - 52 38 21 48
Email