Betalingsverkeer

Veel mensen steunen een goed doel met een financiële bijdrage. Goede Doelen Nederland vindt dat veranderingen in het betalingsverkeer geen drempels mogen opwerpen voor geven aan goede doelen.   

KORTE ACTIENUMMERS BLIJVEN GEHANDHAAFD
Veel goede doelen gebruiken bij (hulp)acties korte rekeningnummers (bijvoorbeeld giro 555). Met de invoering van IBAN dreigde deze korte rekeningnummers te verdwijnen. Voor veel donaterus zij de korte actienummers vertrouwd en makkelijk te onthouden. Daarom vindt Goede Doelen Nederland dat deze gehandhaafd moesten blijven. Dat is bij de invoering in 2014 gelukt. De korte actienummers zouden in principe tot 1 januari 2017 automatisch in de internetbetaalomgeving van een donateur worden omgezet naar IBAN. Eind december 2016 hebben de Nederlandse banken (ABN AMRO, ING, RABO, SNS, Triodos Bank, Van Lanschot en Knab bank) op verzoek van Goede Doelen Nederland besloten om ook daarna door te gaan met de automatiche nummerconversie.

HANDHAVING ACCEPTGIRO OOK NA 1 JANUARI 2019
De Acceptgiro zou aanvankelijk per 1 januari 2019 uit de markt worden genomen. De verwachting van de banken was namelijk dat er dan nog nauwelijks gebruik gemaakt zou worden van de Acceptgiro. Voor veel donaterus, vooral ouderen en mensen met een beperking, blijft de Acceptgiro een vertrouwde en makkelijke manier om te doneren. Goede Doelen Nederland vindt daarom dat de acceptgiro gehandhaafd moet blijven zolang er geen goed alternatief voorhanden is. Uit onderzoek onder leden blijkt bovendien dat het gebruik van de Acceptgiro nog nauwelijks afneemt. Dit wordt ook bevestigd door onderzoek van de Betaalvereniging. De eigenaar van de Acceptgiro – heeft, na overleg met banken en gebruikers (w.o. goede doelen) besloten de eerder voorgenomen einddatum van 1 januari 2019 los te laten.

Er zal sprake zijn van een markt gedreven uitfasering. Individuele banken kunnen na 1 januari 2019 besluiten het gebruik van de Acceptgiro niet langer te faciliteren. Een bank moet dat wel minimaal één jaar van te voren aan de markt laten weten. Dat betekent dat de Acceptgiro in elk geval tot 1 januari 2020 zal blijven bestaan.

Stel een vraag

Kyra van der Meulen

senior communicatieadviseur / persvoorlichter
06 - 52 38 21 48
Email
Bekijk ook
Bijeenkomsten Archief