Reactie op artikel NOS over negatieve spaarrente en goede doelen

Op 20 juli bracht de NOS het verhaal dat goede doelen veel geld hebben moeten betalen aan banken vanwege de negatieve rente. Dit geldt niet alleen voor goede doelen maar bijvoorbeeld ook voor andere maatschappelijke sectoren en particulieren. Goede doelen hebben er alles aan gedaan om de schade van de negatieve rente te beperken en gaan heel zorgvuldig om met het gedoneerde geld. Het opbouwen van een tegoed is gebruikelijk en nodig om langjarige projecten of onderzoek te kunnen financieren of om snel hulp te kunnen bieden bij een ramp.

‘Al met al is er veel geld door goede doelen aan banken betaald vanwege de negatieve rente. Geld dat eigenlijk naar het werk van de goede doelen had moeten gaan. Maar zij hebben er alles aan gedaan de schade te beperken. Door met de eigen bank tot afspraken te komen waardoor de pijn verzacht werd. Of door het spreiden van tegoeden over meerdere banken. Dat bleek lastig. Een nieuwe bankrekening openen is door strengere regels voor banken tegenwoordig niet makkelijk. Bovendien zien banken dan graag álle bankzaken ondergebracht’, zegt Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland.

Direct opneembaar tegoed van groot belang
Goede doelen gaan heel zorgvuldig om met het geld dat zij ontvangen van donateurs. Er zit vaak enige tijd tussen het binnenkomen van geld en de besteding ervan zoals bij langjarige projecten of onderzoek waarvoor een gedegen financiële planning en opneembare tegoeden nodig zijn. Zo zijn er hulporganisaties die grote bedragen direct beschikbaar moeten hebben om snel hulp te kunnen bieden bij rampen. Ook zijn er organisaties actief op het gebied van cultuur en natuur behoud die bedragen direct beschikbaar moeten hebben om aankopen te kunnen doen. Het is daarom niet ongebruikelijk dat goede doelen daarvoor een opneembaar tegoed opbouwen.

Goede doelen gaan heel zorgvuldig om met het geld dat zij ontvangen van donateurs. Er zit vaak enige tijd tussen het binnenkomen van geld en de besteding ervan zoals bij langjarige projecten of onderzoek. Ook zijn er bijvoorbeeld hulporganisaties die grote bedragen direct beschikbaar moeten hebben om snel hulp te kunnen bieden bij een ramp. Het is niet ongebruikelijk om daarvoor een tegoed op te bouwen’, aldus Margreet Plug.

Klik hier voor het artikel op NOS-online.

Laatste nieuws

Euros geld briefjes 740x320
Onderscheid in risiconiveau stichtingen in derde National Risk Assessment
Tweedekamer
De evaluatie van de giftenaftrek afgerond
Stichting reclame code
Nieuwe Consumenten Adviesraad bij Stichting Reclame Code