Michael Rutgers van het Longfonds verkozen tot invloedrijkste in de Nederlandse filantropie

Michael Rutgers, directeur Longfonds, is door het filantropie-opinieblad De Dikke Blauwe benoemd tot ‘invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie 2020-2021’. De zogenoemde DDB100-lijst wordt jaarlijks samengesteld door De Dikke Blauwe. De jury prijst Rutgers vooral voor zijn belangrijke rol als verbinder, vernieuwer en aanjager in de wereld van goede doelen. Zo nam hij in de coronacrisis het voortouw voor het digitale platform Coronalongplein, dat in een enorme behoefte bleek te voorzien en waarmee Longfonds ook internationaal de aandacht trok van pers en overheden.

Volgens de jury van de DDB100-lijst heeft het Longfonds zich onder leiding van Michael Rutgers - sinds zijn aantreden als directeur in 2006 - in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een moderne goede doelenorganisatie, die in al haar activiteiten de missie - gezonde lucht voor iedereen - consequent centraal stelt. De jury roemt met name Rutgers’ verbindende rol in talloze samenwerkingen. Hij is voorzitter van de Gezondheids Fondsen voor Rookvrij met opvallende merken als de Rookvrije Generatie en Stoptober. Teven is hij voorzitter van de Samenwerkende Gezondheids Fondsen waar vooral het grote programma de Gezondste Generatie 2040 gelanceerd wordt, dat ernaar streeft om de 15-jarigen van 2040 tot de gezondste top 3 van de wereld te laten behoren.

De jury prijst Rutgers ook voor de rol die hij als vertegenwoordiger van een civil society-organisatie opeist in de Haagse beslismacht aldus het juryrapport. Rutgers schreef zelf mee aan het Preventie Akkoord met staatssecretaris Paul Blokhuis en was de aanstichter van het Schone Lucht Akkoord via een petitie, die later een aangenomen motie werd en wordt uitgevoerd met staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Rutgers krijgt van de jury ook lof voor zijn rol als maatschappelijk ondernemer. Zo richtte hij Lunghealth bv op, dat zich richt op het naar de patiënt brengen van veelbelovende producten uit nationaal en internationaal onderzoek.

De jaarlijkse ranking van De Dikke Blauwe is geen lijst van ‘grootste filantropen’, maar een overzicht van influentials die met innovatieve ideeën of door bijzondere bestuurlijke kwaliteiten een belangrijke en structurele bijdrage leveren aan ‘het goede doel’. Jan van Berkel, voorzitter van Goede Doelen Nederland, en Margreet Plug, directeur van Goede Doelen Nederland staan respectievelijk op nummer 7 en 19 van de DDB-lijst. Eerdere aanvoerders van de DDB-lijst waren o.a. Adriana Esmeijer (PBCF), Tom Oostrom (Nierstichting) en Prinses Laurentien.

De jury van de DDB100 werd dit jaar gevormd door: Don Akkermans (hoofdredacteur), Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten) en Edwin Venema (oud-hoofdredacteur en filantropiepublicist). Allen op persoonlijke titel.

Bron: De Dikke Blauwe

Laatste Nieuws
Meer nieuws