EFA-rapport: Inkomsten groeien maar aantal donateurs stabiliseert

The European Fundraising Association (EFA) heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd over de trends en ontwikkelingen in fondsenwerving in vijftien Europese landen. Daaruit blijkt dat vrijwel alle deelnemende landen een stijging zien van inkomsten uit fondsenwerving. Technologische ontwikkelingen, groei van de economie, professionalisering van de sector en toename van het gebruik van sociale media zijn de belangrijkste factoren van invloed.

Ondanks dat de Europese bevolking groeit, neemt het aantal donateurs in minder dan de helft van de landen toe. Nieuwe technologische en digitale ontwikkelingen zoals online doneren en nieuwe online platforms en peer-to-peer fondsenwerving  moeten vooral de jongere generaties naar goede doelen trekken. Verder blijkt uit het rapport dat de toenemende kosten voor fondsenwerving het grootste zorgpunt is. Het publieksvertrouwen en EU-regels rondom gegevensbescherming komen op de tweede en derde plaats.

Sinds 24 november 2016 is Goede Doelen Nederland (Gosse Bosma) voorzitter van EFA. Over het rapport zegt hij het volgende: ‘Het rapport laat zien dat fondsenwerving een dynamische en uitdagende sector is. Goede doelen zijn volop bezig met innovaties op het gebied van (online) doneren, peer-to-peer platforms en sociale media. De grootste uitdaging is het benutten van de kansen die technologische ontwikkelingen en online fondsenwerving bieden en het versterken van de relatie met bestaande en nieuwe jonge generatie donateurs. Tegelijkertijd moeten goede doelen oppassen dat ze het publiek niet overvragen. Het aantal fondsenwervende organisaties neemt toe, wat het publiek kan afschrikken. We moeten er voor zorgen dat elke contact met een donateur een positieve ervaring is.

Lees hier het volledige rapport
Lees hier de nieuwste nieuwbrief

Laatste Nieuws
Meer nieuws