Betaalvereniging Nederland: laatste 10 cijfers van Nederlands IBAN in 2020 niet meer los te gebruiken

Volgens de Betaalvereniging Nederland mogen oude Nederlandse rekeningnummers van tien cijfers of minder per 1 januari 2020 niet meer automatisch worden omgezet naar volledige IBANs.

Mogelijk heeft dit ook consequenties voor de huidige automatische omnummering van verkorte nummers. Goede Doelen Nederland gaat daarover in gesprek.

Vanaf 1 januari 2020 kan iedere Nederlandse bank zelf de laatste tien cijfers van een nieuw IBAN bepalen. Nu worden die laatste tien cijfers nog toegewezen vanuit een centrale Nederlandse voorraad unieke tiencijferige nummers die aan de elfproef voldoen. Daar komt in 2020 een einde aan, waardoor deze nummers niet meer gegarandeerd uniek zijn voor ieder IBAN. Ze hoeven dan ook niet meer aan de zogeheten ‘elfproef’ te voldoen.

Dit kan consequenties hebben voor de huidige automatische omnummering van verkorte nummers in de internetbankieromgeving. Goede Doelen Nederland gaat daarover in gesprek met de Betaalvereniging en onderzoekt ook, in samenwerking met haar partners op het gebied van betalingsverkeer, mogelijke alternatieven.

Voor het persbericht van de Betaalvereniging Nederland klik hier.

Laatste Nieuws
Meer nieuws