Symposium Filantropie

Op 12 april 2017 vond het symposium 'Filantropie is onmisbaar voor onze samenleving' en politiek café plaats in Nieuwspoort Den Haag. Met bijna tweehonderd deelnemers, zeven Kamerleden, een inspirerend programma én een Manifest met aanbevelingen namens veertien koepelorganisaties, heeft de sector filantropie zich goed gemanifesteerd in Den Haag. Het initiatief voor het Manifest 'Filantropie is onmisbaar in onze samenleving' en symposium kwam van Goede Doelen Nederland, in samenwerking met FIN, CIO en Nederland Filantropieland.

Jan van Berkel, voorzitter Goede Doelen Nederland gaf met een toelichting op het Manifest de aftrap voor het symposium. Hij riep de informateur en onderhandelaars op om een heldere visie op filantropie op te nemen in het regeerakkoord.

Na deze toelichting werd het Manifest door Johnny de Mol, ambassadeur van ‘Het Vergeten Kind’ aangeboden aan de aanwezige Kamerleden. Dit deed hij samen met Fahima, één van de ‘vergeten kinderen’ die meekwam met Johnny de Mol. Johhny de Mol staat bekend om zijn grote betrokkenheid bij kwetsbare kinderen en jongeren. 

Het inhoudelijke programma was vanzelfsprekend gericht op de boodschap van het Manifest: ‘Filantropie is onmisbaar voor onze samenleving’. In de discussie met de Tweede Kamerleden, het panel en de zaal zijn alle argumenten voor het Manifest en de aanbevelingen besproken. Deze inhoudelijke discussie werd steeds gelardeerd door impactverhalen. Met sprekende beelden op de achtergrond vertelde Tom Oostrom (Nierstichting) hoe door de draagbare kunstnier straks de kwaliteit van leven verbetert voor 2.5 miljoen nierpatiënten. Bertine Pries vertelde hoe Amref Flying Doctors een alternatief heeft bedacht voor meisjesbesnijdenis in Afrika. Gert de Groot van Natuurmonumenten liet zien hoe de achterban van Natuurmonumenten succesvol gevochten heeft voor de handhaving van het bouwverbod aan de kust. Alle drie prachtige voorbeelden van hoe idealen en verbinding uiteindelijk leidt tot grote impact. Het symposium werd afgesloten door Hawijch Elders. Op een viool in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds speelde zij een prachtig stuk en boeide het publiek tot de laatste seconde.

Er waren zeven Kamerleden aanwezig. Kees van der Staaij (SGP), Jan Paternotte (D’66), Carla Dik-Faber (CU), Isabelle Diks (GL), Mustafa Amhaouch (CDA), Femke Merel Arissen (Partij van de Dieren) en Mohamed Sini (PvdA Eerste Kamer).

Gerelateerd Nieuws

Symposium en politiek café groot succes

Op 12 april vond het symposium 'Filantropie is