Onderzoek

Reactie Goede Doelen Nederland op onderzoek CBF en Radboud Universiteit

Op 16 oktober heeft CBF de resultaten van het vervolgonderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor goede doelen met de sector gedeeld. Daaruit blijkt dat een grote meerderheid van de goede doelen te maken heeft met inkomstenverlies door de coronacrisis, voornamelijk door het wegvallen van (eenmalige) particuliere donaties en sponsorgelden. Gemiddeld gaat het om een daling van iets meer dan 6% van de inkomsten. Verwacht wordt dat de inkomsten de komende periode verder zullen dalen.

Twee van onze leden in beeld bij Nieuwsuur
Nieuwsuur besteedde diezelfde avond (16 oktober) aandacht aan het onderwerp en bracht daarbij twee van onze leden in beeld. De verhalen van Stichting Kanjerwens en Enjoy Cleaning Up gaven een mooi beeld van de missie van deze organisaties en de impact van de coronacrisis op hun werk.

Het onderzoek van CBF laat ook zien dat er grote verschillen zijn tussen organisaties. Zo zijn er organisaties die nieuwe corona gerelateerde activiteiten ontwikkelen en de inkomsten juist zien toenemen. Uit het onderzoek blijkt ook dat vaste donateurs in deze periode veelal trouw zijn gebleven en dat is goed nieuws.

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat ook onze sector geraakt wordt door de coronacrisis. Maar we zien ook dat de bereidheid om elkaar te helpen in deze tijd groot is. Vaste donateurs blijven goede doelen steunen en de sector laat veerkracht zien. Goede doelen bundelen hun krachten en werken samen om hun werk voort te kunnen zetten of nieuwe activiteiten te ontwikkelen die de samenleving door de coronacrisis heen helpen. Ook zien wij dat er een omslag wordt gemaakt naar online’ zegt Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland.

Goede voorbeelden hiervan zijn de virtuele natuurwandelingen van Natuurmonumenten, de online huiskamergesprekken van MIND voor mensen met psychische problematiek of de samenwerking tussen Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Het Vergeten Kind om kwetsbare kinderen tijdens de coronacrisis te helpen met leren en spelen. Deze week hebben ReumaNederland, het Longfonds en de Hartstichting de krachten gebundeld voor een gezamenlijke inhaalcollecte. En zo zijn er talloze voorbeelden.

Lees hier de resultaten van het onderzoek van CBF en Radboud Universiteit Nijmegen.

Kijk hier de uitzending terug van Nieuwsuur met aandacht voor het onderzoek van CBF en de verhalen van Stichting Kanjerwens en Enjoy Cleaning Up.

Meer weten over het werk van goede doelen? Klik hier.

Laatste nieuws

Default news listing image
Drie nieuwe leden Goede Doelen Nederland
Vereniging
Default news listing image
NVB-standaard voor de non-profit sector is een eerste goede stap
Default news listing image
Jan-Willem de Bruin gestart als projectcoördinator bij Goede Doelen Nederland
Vereniging