NOS over gevolgen corona voor de collecte
Afgelopen zaterdag (21 november) heeft de NOS aandacht besteed aan de gevolgen van de coronacrisis voor goede doelen in het algemeen en voor de collecte in het bijzonder. Uit een rondgang van de NOS langs een aantal collecterende goede doelen blijkt dat de collecteopbrengsten zo’n 20 tot 30 procent minder zijn dan voorgaande jaren. Belangrijkste reden is dat er minder collectanten beschikbaar zijn omdat de vrijwilligers, die vaak zelf tot de doelgroep behoren, het lastig vinden om in deze coronatijd op pad te gaan voor de collecte.
Uit eerder onderzoek bleek al dat goede doelen in de periode januari t/m september gemiddeld zo’n 6 % inkomstenverlies hebben door corona. Dat betekent zo’n 80 miljoen euro minder voor het werk van goede doelen. 20 tot 30 % minder collecteopbrengsten betekent een inkomstenverlies van ongeveer 10 miljoen euro. Op radio 1 was in de ochtend een korte reportage te horen over de collecte van het MS-fonds dat zaterdag de collecteweek afsloot. In dezelfde radio uitzending was een interview met Goede Doelen Nederland (Margreet Plug). In Nieuwsuur dezelfde dag was een blok met de reportage en een toelichting van Goede Doelen Nederland.
Margreet Plug over de gevolgen van de coronacrisis voor goede doelen: ‘Goede doelen hebben door tegenvallende collecteopbrengsten en het stilvallen van evenementen gemiddeld 6% minder inkomsten. Maar goede doelen zijn veerkrachtig, creatief en donateurs blijven trouw. De omslag naar online helpt in deze tijd, maar kan het persoonlijke contact, cruciaal voor goede doelen, nooit volledig vervangen’.
‘De tegenvallende collecteopbrengst komt vooral doordat het in deze tijd lastiger is vrijwilligers voor de collecte te vinden. Er zijn collectanten die al wat ouder zijn of zelf tot de doelgroep horen waarvoor wordt gecollecteerd. Zij vinden het, en dat is begrijpelijk, moeilijk om in deze coronatijd langs de deuren te gaan. Minder collectanten betekent minder opbrengsten. Er zijn diverse initiatieven, zoals de digitale collectebus, waarmee goede doelen een alternatief bieden om toch te kunnen collecteren. Online collecteren is door corona in een versnelling gekomen, maar compenseert het verlies aan collecteopbrengsten door een geringer aantal collectanten niet volledig.
Sinds begin van het jaar wordt er ook met een QR-code, bijvoorbeeld op de collectebus, gecollecteerd. Hier wordt nog niet door heel veel mensen gebruik van gemaakt, maar het leidt wel tot hogere giften’ aldus Plug.
Lees hier het artikel op de website van de NOS
Klik hier voor het item op radio 1 (blok: 7.00 – 8.00 uur dan scrollen naar 10.36 min)
Klik hier voor het item in Nieuwsuur (scrollen naar 12.15 min)