Vereniging

GivingTuesday: wereldwijde actiedag om te geven voor een betere wereld

GivingTuesday is een wereldwijde actiedag om goed te doen. Het idee is in 2012 in Amerika ontstaan als reactie op Black Friday, de ultieme koop en heb-dag. Sindsdien is elke 1e dinsdag na Black Friday uitgeroepen tot GivingTuesday. GivingTuesday is daarna in slechts enkele jaren uitgegroeid tot een wereldwijde geef-beweging. Inmiddels zetten in meer dan 70 landen miljoenen mensen en duizenden organisaties zich in voor een betere wereld op GivingTuesday. Dit jaar is GivingTuesday op 1 december.

GivingTuesday brengt mensen, gemeenschappen en organisaties van over de hele wereld bij elkaar met een gemeenschappelijk doel: inspireren om te geven voor een betere wereld. GivingTuesday is een initiatief van cultuur- en gemeenschapscentrum 92nd Street en de United Nations Foundation. Jordan van Bergen (www.geef.nl) en Theo Hesen (Legacy Fundraising Consultant) zijn GivingTuesday in Nederland gestart.

GivingTuesday Nederland
Bij de eerste Nederlandse editie in 2019 namen al ruim 300 goede doelen en andere maatschappelijke organisaties deel. Ook dit jaar zijn er inmiddels 100 acties aangemeld. Via hashtags #GivingTuesday en #watdoejij is er nu een grote social mediacampagne gestart om ook bedrijven en individuen te mobiliseren om mee te doen.

Kansen voor goede doelen
GivingTuesday is een extra geef- en vraagmoment. In 2019 werd er op GivingTuesday in de Verenigde Staten een recordbedrag van een half miljard dollar opgehaald. Zonder dat de “normale” decemberdonaties daar invloed van ondervonden. GivingTuesday biedt een kans om relaties, leden en donateurs van jouw organisatie te mobiliseren. Om jou daarbij te helpen heeft GivingTuesday op de website toolkits, stappenplannen, voorbeeldberichten en veel meer verzameld. Allemaal gratis te gebruiken om jouw actie tot een succes te maken. Acties kunnen eindigen of beginnen op GivingTuesday. Of gehouden worden in de week van 1 december.

Wereldkaart
Op www.givingtuesday.nl kunnen deelnemende organisaties of individuen zich aanmelden met hun initiatief, actie of idee. Deelnemers laten zo op een wereldkaart zien wat zij doen voor een ander. En iedereen kan acties vinden om aan mee te doen.

Meer informatie
Benieuwd of GivingTuesday iets voor jouw organisatie is? Lees meer over de beweging op de websites: www.givingtuesday.nl, www.givingtuesday.org/global, of neem contact op via: info@givingtuesday.nl.

Laatste nieuws

Default news listing image
Drie nieuwe leden Goede Doelen Nederland
Vereniging
Default news listing image
NVB-standaard voor de non-profit sector is een eerste goede stap
Default news listing image
Jan-Willem de Bruin gestart als projectcoördinator bij Goede Doelen Nederland
Vereniging