FAQ

WAT IS SOCUTERA?
Socutera is een dienst van Goede Doelen Nederland. Via Socutera kunnen goede doelen tegen minimale kosten hun idealen delen met een miljoenenpubliek, door tv-spots op NPO 1, 2 en 3. De NOS stelt Socutera hiervoor per jaar minimaal 6,5 uur zendtijd beschikbaar. Socutera maakt zelf geen spots, deze worden aangeleverd door het goede doel zelf. 

WAT BETEKENT SOCUTERA?
Socutera staat voor SOciale en CUlturele TElevsie en RAdio. Hoewel er al sinds 1964 televisie-uitzendingen namens Socutera worden verzorgd, zijn er voor zover bekend nooit uitzendingen via de radio geweest.

IS SOCUTERA BESCHIKBAAR VOOR ALLE GOEDE DOELEN?
Alle goede doelen in Nederland komen in aanmerking voor de uitzendtijd die Socutera ter beschikking stelt. De voorwaarde is dat ze in bezit zijn van de Erkenning zijn. De Erkenning wordt toegekend en getoetst door het CBF Toezichthouder Goede Doelen. Ben je lid van Goede Doelen Nederland, dan geldt een extra gunstig tarief (NB: de ledenkorting/voorwaarden gelden niet voor 'branchegenoten').

WAAROM HEBBEN COLLECTERENDE GOEDE DOELEN VOORRANG OP ZENDTIJD BIJ SOCUTERA?
Bij de toekenning van de zendtijd hebben de goede doelen die samenwerken in de Stichting Collectenplan (SCP) voorrang. Dit is al zo sinds 1964, toen Socutera werd opgericht door goede doelen die nauw betrokken waren bij de voorganger van de Stichting Collectenplan. Goede doelen die niet zijn aangesloten bij het Collectenplan, kunnen via Socutera uitzenden in de weken dat er geen uitzendingen van de collecterende goede doelen zijn gepland. Bekijk hiervoor het SCP/CBF-collecterooster

HOE VAAK ZENDT SOCUTERA UIT?
Socutera zendt wekelijks gemiddeld 11 keer uit, met vijf vaste uitzendingen (90 tot 95 seconden) en gemiddeld zes korte spots (20 tot 30 seconden) op variabele momenten. De uitzenddagen en -tijden zijn altijd onder voorbehoud. NPO heeft het recht om wijzigingen aan te brengen op basis van het programmerings- en zenderprofileringsbeleid.

WAT KOST UITZENDEN VIA SOCUTERA?
Via Socutera uitzenden bij de NPO is één van de voordeligste manieren om een miljoenenpubliek te bereiken. In 2020 was de besparing t.o.v. reguliere inkoopkosten (Ster) maar liefst 66%. Op deze pagina vind je onze tarieven.

IS SOCUTERA ALLEEN OP TV TE ZIEN?
Socutera heeft ook een YouTube kanaal. Daarnaast is de spot van het goede doel dat die week uitzendt, de hele week zichtbaar op www.socutera.nl en www.goededoelen.nl.

WAT ZIJN DE AANLEVERSPECIFICATIES?
De uitzendingen van Socutera vallen onder de (technische) verantwoordelijkheid van de NOS en moeten voldoen aan aanleverspecificaties, zoals strikte spotlengtes. 

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN?
Bij het reserveren van zendtijd ga je akkoord met een aantal voorwaarden. Zo mag de spot bijvoorbeeld geen politieke boodschap bevatten of oproepen tot geloofsverkondiging. 

HOE KAN IK ZENDTIJD BIJ SOCUTERA RESERVEREN? 
Collecterende organisaties kunnen van 4 t/m 31 oktober 2023 zendtijd aanvragen in hun collecteweek 2023. Vanaf dinsdag 1 november a.s. kunnen leden van Goede Doelen Nederland zendtijd aanvragen voor 2023 (aanvragen vóór die datum worden niet in behandeling genomen). Niet-leden met een Erkenning kunnen vanaf 1 januari a.s. zendtijd aanvragen voor 2023. Er is geen zendtijd meer beschikbaar voor 2022. Aanvragen van zendtijd doe je via het online reserveringsformulier

WAAR VIND IK OUDE UITZENDINGEN VAN SOCUTERA?
Voor Socutera-beeldmateriaal van vóór 2015 kun je terecht bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG) in Hilversum, dat het audiovisuele archief van de publieke omroep beheert. Je kunt op Beeldengeluid.nl een catalogus doorzoeken of contact met het instituut opnemen via klantenservice@beeldengeluid.nl.

 

Stel een vraag

Amanda Meijerink

programmacoördinator Socutera/ondersteunend medewerker communicatie
020 - 422 99 77
Email
Bekijk ook
Externe links