FAQ

WAT IS SOCUTERA?
Socutera maakt zelf geen tv-programma’s voor goede doelen, maar stelt hen zendtijd beschikbaar. De NOS stelt hiervoor per jaar minimaal 6,5 uur zendtijd beschikbaar. Iedere week staan één of meerdere goede doelen centraal op NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Zo delen goede doelen tegen minimale kosten hun idealen met een miljoenenpubliek.

WAT BETEKENT SOCUTERA?
Socutera staat voor SOciale en CUlturele TElevsie en RAdio. Hoewel er al sinds 1964 televisie-uitzendingen namens Socutera worden verzorgd, zijn er voor zover bekend nooit uitzendingen via de radio geweest.

IS SOCUTERA BESCHIKBAAR VOOR ALLE GOEDE DOELEN?
Alle goede doelen in Nederland komen in aanmerking voor de uitzendtijd die Socutera ter beschikking stelt. De voorwaarde is dat ze in bezit zijn van de Erkenning en/of (aspirant-)lid zijn van Goede Doelen Nederland. De Erkenning wordt toegekend en getoetst door het CBF Toezichthouder Goede Doelen.

WAAROM HEBBEN COLLECTERENDE GOEDE DOELEN VOORRANG OP ZENDTIJD BIJ SOCUTERA?
Bij de toekenning van de zendtijd hebben de goede doelen die samenwerken in de Stichting Collectenplan (SCP) voorrang. Dit is al zo sinds 1964, toen Socutera werd opgericht door goede doelen die nauw betrokken waren bij de voorganger van de Stichting Collectenplan. Goede doelen die niet zijn aangesloten bij het Collectenplan, kunnen via Socutera uitzenden in de weken dat er geen uitzendingen van de 'collecterende' goede doelen zijn gepland. Bekijk hiervoor het SCP/CBF-collecterooster

HOE VAAK ZENDT SOCUTERA UIT?
Socutera zendt wekelijks gemiddeld 12 keer uit, met vijf vaste uitzendingen (90 tot 95 seconden) en gemiddeld zes korte spots (20 tot 30 seconden) op variabele momenten. De uitzenddagen en -tijden zijn altijd onder voorbehoud. NPO heeft het recht om wijzigingen aan te brengen op basis van het programmerings- en zenderprofileringsbeleid.

WAT KOST UITZENDEN VIA SOCUTERA?
Via Socutera uitzenden bij de NPO is één van de voordeligste manieren om een miljoenenpubliek te bereiken. Op deze pagina vind je onze tarieven.

IS SOCUTERA ALLEEN OP TV TE ZIEN?
Socutera heeft ook een YouTube kanaal. Daarnaast is de spot van het uitzendende goede doel de hele week zichtbaar op www.socutera.nl en www.goededoelen.nl.

WAT ZIJN DE AANLEVERSPECIFICATIES?
De uitzendingen van Socutera vallen onder de (technische) verantwoordelijkheid van de NOS en moeten voldoen aan bepaalde aanleverspecificaties, zoals strikte spotlengtes. Bekijk de specs onder DOCUMENTEN op deze pagina. 

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN?
Bij het reserveren van zendtijd verklaar je akkoord te gaan met een aantal voorwaarden. Zo mag de spot bijvoorbeeld geen politieke boodschap bevatten of oproepen tot geloofsverkondiging. Bekijk de voorwaarden onder DOCUMENTEN op deze pagina. 

HOE KAN IK ZENDTIJD BIJ SOCUTERA RESERVEREN? 
Voor 2020 is geen zendtijd meer beschikbaar, alle uitzendweken zijn inmiddels gereserveerd. Rond september kun je zendtijd voor 2022 reserveren. 

WAAR VIND IK OUDE UITZENDINGEN VAN SOCUTERA?
Voor Socutera-beeldmateriaal van vóór 2015 kun je terecht bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG) in Hilversum, dat het audiovisuele archief van de publieke omroep beheert. Je kunt op Beeldengeluid.nl een catalogus doorzoeken of contact met het instituut opnemen via klantenservice@beeldengeluid.nl.

 

Stel een vraag

Amanda Meijerink

Socutera / bureaumedewerker
020 - 422 99 77
Email
Documenten
Bekijk ook
Externe links