Goede doelen koopovereenkomst appartementsrecht beschikbaar

De koopovereenkomst is door Goede Doelen Nederland gemaakt in samenwerking met de Werkgroep Schenken en Nalaten.

In deze koopovereenkomst zijn de specifieke wensen verwerkt die zijn opgenomen in het Goede Doelen Nederland-document: “Specifieke wensen van de goede doelen-erfgenamen bij taxatie en verkoop van registergoederen” (versie januari 2018).

Als basis is het model koopovereenkomst voor een bestaand appartementsrecht (model 2017) gebruikt, dat is vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM, VastgoedPRO, VBO Makelaar, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

De goede doelen koopovereenkomst wijkt op een aantal belangrijke punten af van het betreffende model koopovereenkomst. De afwijkingen in de koopovereenkomst zijn ten opzichte van het model koopovereenkomst als volgt te herkennen:

  • weglatingen zijn doorgehaald;
  • toegevoegde tekst is herkenbaar doordat de tekst vet en cursief wordt weergegeven.

 

De koopovereenkomst is bedoeld om aan een makelaar of andere betrokkene te laten zien welke wijzigingen een goed doel in het algemeen wenselijk vindt ten opzichte van een standaard koopovereenkomst.

Omdat goededoelenorganisaties de onroerende zaak zelf niet feitelijk hebben gebruikt, zullen zij in het algemeen niet op de hoogte zijn van eigenschappen van en gebreken aan de onroerende zaak. In de koopovereenkomst is om die reden een aantal bepalingen opgenomen waarin de aansprakelijkheid van de goededoelenorganisatie als verkoper wordt uitgesloten.

De koopovereenkomst wordt als word document en in pdf ter beschikking gesteld.

Per 1 februari a.s. zal de koopovereenkomst van NVM c.s. i.v.m. het voorbehoud van een bouwkundige keuring worden aangepast. Ook wij zullen onze modellen daar dan weer op aanpassen. 

 

Ledenberichten
Meer ledenberichten