Acceptgiro

De Acceptgiro is een belangrijk betaalproduct voor goede doelen. Veel donateurs gebruiken de Acceptgiro om een eenmalige of extra gift te doen aan het goede doelen. Er is veel gesproken over de afschaffing van de Acceptgiro. Zo waren de banken voornemens om de Acceptgiro in 2012 af te schaffen. Na een intensieve lobby van o.a. Goede Doelen Nederland kwam in mei 2012 het verlossende woord: de Acceptgiro blijft in ieder geval tot 1 januari 2019 bestaan. Daarmee was het oorspronkelijke plan om in de migratie naar SEPA de Acceptgiro af te schaffen van de baan.

Vervolgens heeft Currence – de eigenaar van de Acceptgiro – in mei 2017 besloten, na overleg met banken en gebruikers waaronder goede doelen, om ook de eerder voorgenomen einddatum van 1 januari 2019 los te laten. Het verdwijnen van de acceptgiro is hiermee voor onbepaalde tijd uitgesteld.

UITSTEL VERDWIJNEN ACCEPTGIRO
Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het voorlopig handhaven van de Acceptgiro zolang er behoefte is aan dit betaalmiddel. Er zal sprake zijn van een markt gedreven uitfasering. Individuele banken kunnen na 1 januari 2019 besluiten het gebruik van de Acceptgiro niet langer te faciliteren. Een bank moet dat wel minimaal één jaar van te voren aan de markt laten weten. Tot op heden heeft nog geen enkele bank aan de markt laten weten definitief te stoppen met de acceptgiro.

ONZE INZET
Goede Doelen Nederland is van mening dat de Acceptgiro voorziet in de behoefte van een grote doelgroep. Het grote aantal Acceptgirobetalingen dat goede doelen ontvangen is hier een bevestiging van. Goede Doelen Nederland heeft zich altijd hard gemaakt voor het handhaven van de Acceptgiro zolang er geen goed alternatief voorhanden is.

Uit onderzoek onder leden blijkt namelijk dat het gebruik van de Acceptgiro als papieren betaalmiddel door goede doelen en donateurs nog nauwelijks afneemt. Ook blijkt uit onderzoek dat de Betaalvereniging eind 2016 heeft laten verrichten onder verzenders en gebruikers van Acceptgiro’s dat de Acceptgiro relatief nog veel wordt gebruikt.

Goede Doelen Nederland blijft in gesprek met de Betaalvereniging en de banken over het belang van de Acceptgiro en over mogelijke toekomstige alternatieven.