Acceptgiro

De Acceptgiro is een belangrijk betaalproduct voor goede doelen. Veel donateurs gebruiken de Acceptgiro om een eenmalige of extra gift te doen aan goede doelen. Er is veel gesproken over de afschaffing van de Acceptgiro. Zo waren de banken voornemens om de Acceptgiro in 2012 af te schaffen. Na een intensieve lobby van o.a. Goede Doelen Nederland kwam in mei 2012 het verlossende woord: de Acceptgiro blijft in ieder geval tot 1 januari 2019 bestaan. Daarmee was het oorspronkelijke plan om in de migratie naar SEPA de Acceptgiro af te schaffen van de baan.

Vervolgens heeft Currence – de eigenaar van de Acceptgiro – in mei 2017 besloten, na overleg met banken en gebruikers waaronder goede doelen, om ook de eerder voorgenomen einddatum van 1 januari 2019 los te laten. Het verdwijnen van de acceptgiro is hiermee voor onbepaalde tijd uitgesteld. Lees hier meer over de belangenbehartiging van Goede Doelen Nederland over dit onderwerp.

KOSTELOOS PAPIEREN PRODUCTEN VOOR 75+’ERS BIJ ABN AMRO
Sinds 1 april 2020 is het voor klanten geboren voor 1 januari 1945 mogelijk om kosteloos gebruik te maken van papieren producten zoals de acceptgiro. ABN AMRO is vooralsnog de enige bank die het gebruik van een papieren Acceptgiro kosteloos aan ouderen aanbiedt.

GRATIS EN CONTRACTVRIJ ALTERNATIEF VOOR ACCEPTGIRO
De Betaalinstructie is een vrij beschikbaar sjabloon voor een standaard indeling en opmaak van betaalgegevens op facturen. Een optionele QR-code op de Betaalinstructie biedt de mogelijkheid om de betaalgegevens met een bankapp op een smartphone te scannen, zodat de betaler die niet zelf hoeft over te tikken in internetbankieren of in de mobiele app van zijn bank. In plaats van een Nederlands betalingskenmerk van 16 cijfers (voorheen het Acceptgirobetalingskenmerk) mag de verzender in de Betaalinstructie een internationaal ISO-betalingskenmerk gebruiken, met 21 vrij in te vullen cijfers én letters. Lees hier meer over De Betaalinstructie.

 

Stel een vraag

Nicole Mooij

beleidsmedewerker marketing en fondsenwerving
020 - 422 99 77
Email
Externe links