Webinar ’Vrijwilligers in een structuur’

Datum: 21 January 2021
Tijd: 10:00 - 11:00 uur

Het webinar
Voor goede doelen zijn vrijwilligers onmisbaar. De vrijwilligers dragen voor een groot deel bij aan de verwezenlijking van de missie van de organisatie. Vaak werken vrijwilligers en beroepskrachten samen in dezelfde organisatiestructuur. In deze structuur dienen ze elkaar te vinden en samen te werken aan de verschillende doelstellingen. Werkt dit altijd optimaal en effectief?

Hoe kunnen organisaties zorgen dat hun organisatiestructuur erin voorziet dat bestaande en nieuwe vrijwilligers zich welkom en ondersteund voelen en dat ze in afstemming met de beroepskrachten toegerust zijn om de missie van de organisatie te behalen? Werkt de gekozen organisatiestructuur goed voor het vrijwilligersbeleid? Welke structuur is optimaal voor de vrijwilligers? Is er daarbij behoefte aan een meer uniforme structuur of juist meer op maat?

Sprekers
Willem-Jan de Gast ging in dit webinar in gesprek met Marga van Klinken, preventiemedewerker en coördinator vrijwilligersbeleid van Humanitas en met Marieke Veldkamp, lokaal vrijwilligerscoördinator voor vereniging Natuurmonumenten op eiland Tiengemeten in Zuid-Holland.

Humanitas bestaat 75 jaar en werkt met 19.000 vrijwilligers door heel Nederland. Marga van Klinken vertelde over de structuur die Humanitas biedt aan de vrijwilligers, de wijze waarop vrijwilligers worden ondersteund en wat dit vraagt van o.a. de coördinatoren, die ook vooral uit vrijwilligers bestaan. Willem-Jan heeft vervolgens een aantal voorbeelden besproken vanuit zijn ervaring.

Natuurmonumenten is als vereniging landelijk actief en voert het werk als natuurbeschermer uit met 7.000 vrijwilligers verdeeld over heel Nederland. Marieke is werkzaam als lokaal-coördinator. Er werken ongeveer 35 lokaal-coördinatoren verdeeld over het hele land. Ze begeleidt de vrijwilligers die verbonden zijn aan haar gebied. Daarnaast zorgt ze ervoor dat deze vrijwilligers zich voelen en opstellen als ambassadeur van Natuurmonumenten. Ze maakt daarvoor de vertaling van landelijk beleid naar de werkvloer.

Moderator
Het webinar werd gefaciliteerd door Willem-Jan de Gast. Willem-Jan is eigenaar van Nomade Training en Advies. Daarvoor was hij adviseur bij kennisinstituut Movisie en auteur van het Basisboek Vrijwilligersmanagement. Hij is een enthousiasmerende, inspirerende en resultaatgerichte veranderkundig adviseur, trainer en ontwikkelaar. Hij is expert op het terrein van vrijwilligersmanagement en verandermanagement. Zijn drive is om mensen en organisaties met een missie in beweging te krijgen en houden zodat zij maatschappelijk het verschil kunnen maken.

Je kunt de PowerPoint presentatie aan rechterkant van de pagina downloaden, onder het kopje DOCUMENTEN.

Je kunt het webinar hier terugkijken:

Stel een vraag

Paulien Trapman

relatiebeheerder leden
020 - 422 99 77
Email
Documenten